Ta hand om huden under sommaren

Ta hand om huden under sommaren

Det är alltid viktigt att ta hand om huden, men på sommaren krävs en annan typ av hudvård än den man vanligen använder. Framför allt vad gäller solskydd. Även hårvården kan behöva anpassas med solskydd för att hålla håret sundare men även för att bevara färgen om man färgat håret. Det är viktigt att skydda huden mot solens strålar för att undvika att man bränner sig, får skador eller till och med drabbas av hudcancer. Många skyddar huden för att den ska hålla sig vacker, och även om det är skäl nog så finns det alltså ännu viktigare anledningar till att skydda sig ordentligt. Därför är det bra att se över hudvården inför och under sommaren så att man ger huden den omsorg den förtjänar.

Skydda huden med solskydd

Solskydd är ett väldigt bra sätt att skydda huden på. Både mot att bränna sig och ålderstecken då huden kan åldras snabbare av solen. Det är givetvis viktigt att välja rätt faktor på solskyddsprodukten, men det är även en stor fördel att välja en konsistens som man trivs med och som passar ens hudtyp. Om man till exempel väljer en för oljig och fet solskyddsprodukt kan det sluta med att man hoppar över skyddet om det känns obehagligt på huden. Det allra viktigaste är givetvis att man faktiskt bär solskyddet och bättrar på med mer så ofta som det rekommenderas och behövs. Solskydd är även viktigt för att minska risken för pigmentfläckar. Det kan vara svårt att veta vilken solskyddsfaktor man ska välja och ibland kan det vara bra att ha flera till olika tillfällen. Det är viktigt med tillräckligt skydd samtidigt som man vill skörda fördelarna av solstrålarna, som exempelvis den D-vitamin man får i sig därigenom. På Hudoteket finns många kvalitativa hudvårdsprodukter med solskydd, så det finns garanterat något för alla. Där kan man även få tips på vilka solskyddsprodukter som kan passa, så är man osäker finns hjälp att få.

Återfukta kropp och hud i värmen

Både kropp och hud behöver återfuktas under hela året, men eftersom man svettas ut mer vätska i värmen är det extra viktigt att man dricker ordentligt just då. Framför allt är det viktigt med vatten och till viss del kan man även få i sig vätska genom frukt och grönsaker. Frukter och grönsaker innehåller olika mycket vätska, där gurka och melon är vattenrika exempel. Många upplever att huden blir torrare under sommaren samtidigt som man kanske inte vill smörja in sig med feta krämer som tar längre tid för huden att absorbera. Därför uppskattar många hudvård som är lättare och eventuellt i geléform. Efter en dag då man vistats lite för länge i solen kan det vara svalkande och skönt med en aloe vera-gel eller annan after sun-produkt.

Det är dock inte enbart hudvård som skyddar huden från solen. Är man på stranden bör man ha parasoll så att man har möjlighet till skugga där man är. Man bör även planera klädseln väl om man ska vistas ute längre stunder så att man skyddar kroppshuden. Eventuellt kan man använda hatt eller keps för att skydda ansiktet och håret från solen.