Exfoliering, toner och essenser

Exfoliering, toner och essenser

Idag finns det så många olika hudvårdsprodukter att det är svårt att hålla kolla på vad som är skillnaden och när de ska användas. Exfolierande syror, toners och essenser blandas ofta ihop. Här får du reda på vad som skiljer dessa åt och när i hudvårdsrutinen du ska använda dem.

Exfoliering

Exfolieringen eller peelingen är steget efter rengöringen. När du exfolierar huden städar du bort det gamla och tar fram det nya. Cellförnyelsen främjas och tilltäppta porer öppnas upp. Detta möjliggör för de efterföljande produkterna att tränga ned på djupet och uppnå full effekt. Det råder delade meningar om hur ofta huden kan exfolieras. Detta beror främst på att det finns många olika sorts peelingar där vissa är mildare och kan användas dagligen. En bra tumregel är att exfoliera huden 2-3 gånger i veckan. Daglig exfoliering går bra om peelingen är mild och anpassad för dagligt bruk. Dessutom måste huden successivt vänjas in med exfolieringen. Peelingar finns i tre olika varianter samt kombinationer av dessa. Vilken variant du bör ha beror bland annat på hudtyp och preferens. De olika peelingvarianterna är följande:

  • Syrapeeling där bland annat BHA-syra och AHA-syra ingår. Syran sveps ofta över hud med en bomullspad och behöver inte tvättas bort.
  • Enzympeeling är ofta en kräm eller gelé som masseras in ansiktet och får sitta kvar ett tag innan den tvättas av. Den påminner om en ansiktsmask..
  • Kornpeeling är vad de flesta associerar med peeling. Den består av små korn som skrubbar huden och rengör på djupet.

Toner

Toner, även kallat ansiktsvatten, används efter exfolieringen. Tonern appliceras med bomullsrondeller klappas in över hela ansiktet. Den har flera effekter, bland annat balanserar den hudens pH-värde, drar ihop porerna, ger näring och gör huden mjuk.

Essenser

Essenser, som även kallas för essense water, är en blandning mellan toner och serum. Det är som ett tjockare ansiktsvatten, men mindre koncentrerat än ett serum. Essensernas syfte är att återfukta och förbereda huden för de efterföljande hudvårdsprodukterna. Essenser appliceras efter tonerna och innan serumet i hudvårdsrutinen.