Akne

Akne

Akne är den vanligaste hudsjukdomen i Sverige. Akne är en godartad hudsjukdom vilken innebär att den är ofarlig. Akne är blemmor och utslag på eller underhuden som i vardagligt tal kallas för finnar. Akne dyker oftast upp i ansiktet, på bröstet och på ryggen. Akne kan förekomma i olika åldrar, men är framför allt vanligt i tonåren. Det är dock vanligt förekommande med vuxenakne, främst hakpartiet och käklinjen.

Orsaker

Akne beror på en kombination av hudtyp, gener och hormoner. Generellt sätt så är det mycket svårt att hindra att akne bildas. Orsaken till akne är inflammerade talgkörtlar. Kroppen har flest talgkörtlar i ansiktet, på bröstet och på ryggen och därför är dessa områden de mest drabbade. Akne beror inte på dålig hygien eller smuts. Ibland kan det till och med vara tvärt om, att tvättningen skapar irritation som ger upphov till finnar och blemmor. Ibland syns vita eller svarta pormaskar vid talgkörtlarnas öppning. Det svarta misstas ibland för smuts, men det är färgpigment.

Vuxenakne beror bland annat på att överkänslig talgkörtlar som kan reagera negativt på hormoner. Därför kan kvinnor som är gravida eller tar hormonellt preventivmedel få akneutbrott. Vuxenakne har många liknande symptom som hudsjukdomen rosacea, men bör inte förväxlas. Om du är osäker bör du rådgöra med hudläkare eller hudterapeut.

Behandling

Det går att bli av med akne, även om det kan ta lite tid. Dels finns det många olika behandlingar, framför allt om du lider av svår akne. De flesta personer som får en finnar i tonåren går det över efter puberteten. Aknen behandlas med rengöring särskilt anpassad för fet eller finnig hud. Salicylsyra, som även kallas BHA-syra, är en effektiv ingrediens mot akne. Retinol och niacinamid är andra aktiva ingredienser som har goda effekter på akne. Retinol ska dock inte användas på tonårshud utan lämpar sig bättre vid behandling av vuxenakne.

Det är viktigt att huden inte torkar ut samtidigt som att den inte blir för fet. Undvik därför feta krämer och uttorkande produkter. Om huden blir torr är det bättre att använda en gel än en fet kräm. För att undvika akneärr är det viktigt att du är försiktig med solexponering på aknen. Ärren kan finnas kvar länge och vara svåra att få bort.

Aknen förekommer i olika grader och ibland krävs medicinsk behandling. Detta gäller för vuxenakne såväl som akne i tonåren. Behandlingar kan ske i form av medicinerar samt starka receptbelagda krämer. Rådgör med hudläkare, hudterapeut eller ungdomsmottagning för att hitta den behandling som passar dig bäst.