Vilken hudvård passar till vilken hudtyp?

Vilken hudvård passar till vilken hudtyp?

Att ha en bra hudvårdsrutin är viktigt för att din hud i ansiktet ska må bra. Både män och kvinnor använder sig av olika hudvårdsrutiner för att minimera risken för uppkomst av blemmor, rynkor eller finnar. Det är en hel djungel av olika produkter på marknaden och i många fall gör man misstaget av att köpa en produkt som inte är anpassad efter den hudtyp som man har. Det handlar inte om att man gör ett medvetet felaktigt val, utan att man helt enkelt inte vet vad det är för hudtyp som man bör anpassa sig efter. Har du svåra hudvårdsproblem kan du dock behöva besöka en läkare. Då kan du få läkemedel där du kan hämta ut recept på närmaste apotek.

Normal hy

Hamnar du inom kategorin “normal hy” så har du vanligtvis väldigt jämna porer. De är inte förminskade, men inte heller förstorade i något område av ditt ansikte. Huden är behaglig och följsam och du har varken problem med torrhet eller fet hy. En normal hy är således i väldigt bra balans och har en jämn fördelning av både fukt och fett i hela ansiktet. Här är det dock viktigt att försöka behålla en hög fukthalt. Det kan du göra genom att använda dig av återfuktande hudvårdsprodukter av diverse slag. En dagkräm är viktigt för att huden ska hållas mjuk och fräsch, men även solskyddsfaktor hjälper den att bibehålla sin fräschhet.

Torr hyr

Att lita av torr hy är väldigt vanligt, inte minst i Sverige där vädret ofta har en stor påverkan. Huden i ansiktet kan i många fall kännas väldigt stram, men även väldigt förminskade porer är vanligt förekommande. Den torra hudtypen kännetecknas även av att du fjällar, känner att du är sträv eller att du får klåda. Orsaken till detta är helt enkelt för att huden varken har tillräckligt med fett eller fukt. Här bör du satsa på så återfuktande produkter som möjligt och kom ihåg att de ska återfukta på djupet. En svalkande hudvårdsprodukt med aloe vera kan vara att rekommendera och detsamma gäller för en bra ansiktsolja. Vid rengöring bör du satsa på en rengöringsmöjlk istället för att använda vanligt vatten. Vatten är nämligen mycket uttorkande.

Fet hy

Fet hy är precis lika vanligt som att ha problem med torr hy. Den feta hyn kännetecknas av att du lätt blir glansig och flottig i ansiktet. Orsaken till varför man blir glansig är helt enkelt för att huden får en överproduktion av fett. Pormaskar, blemmor och finnar är vanligt förekommande och porerna är oftast förstorade. En fet hy botar du lättast genom att använda produkter som är lättare i konsistensen och som dessutom är fuktgivande. Hudvårdsprodukter i geléform är vanligtvis bättre än de tjockare, vita alternativen. De lätta varianterna absorberas lättare av huden och skapar en bättre balans. Kom ihåg att varva med en bra lermask emellanåt och satsa på en djupgörande ansiktsrengöring.