Syror – AHA, BHA, PHA

Syror – AHA, BHA, PHA

Syror blir allt vanligare att i hudvårdrutinen. Det finns mängder av syror som används i aktiv hudvård, bland annat AHA, BHA och PHA. Gemensamt för syrorna är att de fungerar som en peeling där de exfolierar bort de översta lagret med hudceller. De olika syrorna har olika funktioner och används på olika sätt, därför gäller det att läsa om om dem innan du inkluderar dem i din hudvårdsrutin.

AHA-syra

AHA-syra är ett samlingsnamn där bland annat mjölksyra och glykolsyra ingår. Det fullständiga namnet är alphahydroysyror. AHA-syran är en kemisk peeling där översta hudlagret exfolieras. Det innebär att det övre äldre hudcellerna avlägsnas och byts ut mot nya, friska celler. Detta ger en klarare och mjukare hy med ny lyster. AHA-syran brukar därför användas för hudförnyelse, lyster samt mot mot pigmentfläckar och förstorade porer. Dessutom är det populärt att använda syra med andra aktiva ämnen eftersom syrorna kan tränga ned i huden vilket underlättar för andra aktiva ingredienser.

BHA-syra

BHA-syra är en förkortning för beta hydroxy acid vilket är ett annat namn för salicylsyra. Precis som AHA-syran så exfolieras huden med BHA-syra. Skillnaden är att BHA-syran är fettlöslig vilket gör att den kan lösa upp talg. Detta gör att den ofta använda i produkter mot akne. BHA är en utmärkt ingrediens mot tilltäppta porer och fet hy, men även mot pigmenteringar och fina linjer.

PHA-syra

PHA, som är en förkortning för polyhydroxi acid, är en mildare syra. Molekylerna är större vilket gör att den inte kan tränga lika djupt ned i huden. Effekterna är liknande som AHA-syrans, men mildare. PHA har även en fuktbindande effekt i huden. Denna syra passar dig som har känslig hud.

Det är viktigt att vara uppmärksam på att syrorna gör huden tunnare och mer ljuskänslig. Detta ökar risken för pigmentfläckar och andra solskador. Komplettera därför alltid med högt solskydd. Många undviker helt att använda syra på sommarhalvåret.