Rosacea & Känslig hud

Rosacea & Känslig hud

Det finns många olika hudproblem, men de flesta går att behandla, dämpa eller förebygga. Känslig hud, torr hud och rosacea är tre olika hudproblem, men de har även vissa saker gemensamt. Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom, men precis som känslig, stressig och torr hud går det att behandla och dämpa. Det gäller dock att välja produkter med omsorg om du har känslig hud.

Rosacea

Rosacea är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som ger rodnad och utslag på kroppen och i ansiktet. Rosacea är en relativt vanlig hudsjukdom. Cirka 5-10 % av alla vuxna har rosacea, ibland utan att veta om det. Sjukdomen misstas ibland för akne eftersom de har liknande symptom. Det är dock inte samma sak. Skillnaden är bland annat att de som är drabbade av rosacea har sällan pormaskar vilket är vanligt förekommande vid akne. De vanligaste symtomen vid rosacea är att huden blir röd, blodkärlen vidgas och små knottror och blåsor uppstår. Rosacea är inte smittsamt. Besvären varierar från person till person, men det förekommer vanligtvis i pannan, på kinderna, på hakan och på näsan. Sjukdomen drabbar ofta de som har ljus och känslig hy och kan förändras på grund av yttre förhållanden. Symptomen förstärks och förvärras ofta av sol, värme, stress, vind, kyla och hudvårdsprodukter med parfym, alkohol eller aktiva ingredienser.

Symptomen är individuella och därför är det viktigt att rådgöra med en hudterapeut. Generellt är det viktigt att rosacea behandlas med skonsamma hudvårdsprodukter som är särskilt anpassade för känslig hud. Produkter med aktiva ingredienser, exempelvis exploderande syror och retinol, bör undvikas. Det är viktigt att huden får mycket fukt samt att hög solskyddsfaktor används.

Känslig hud

Känslig hud, som ibland även kallas stresshud, är inte samma sak som rosacea eftersom det inte är en kronisk sjukdom. Vissa symptom är dock mycket liknande. Känslig hud kan reagera med torrhet, rodnader, fällning och olika sorters utslag. Ofta är det stress, sol, värme eller starka hudvårdsprodukter som framkallar symptomen.

Generellt måste känslig hud behandlas med milda hudvårdsprodukter som är fria från parfym, alkohol och starka ingredienser. Produkter som ger huden mycket fukt samt solskydd är viktigt för dig med könslig hud. Känslig hy reagerar ofta negativt på aktiva ingredienser som BHA-syra, AHA-syra och retinol. Niacinamide är dock en aktiv hudvårdsingrediens som brukar fungera väl även på känslig hud.