Retinol

Retinol

Retinol är en mycket populär aktiv hudvårdsingrediens. Retinol har hyllats bland kändisar såväl som hudvårdsterapeuter. Här får du redo på allt du behöver veta om denna superingrediens.

Vad är retinol?

Retinol kallas även Vitamin A-vitamin och är för många en favorit bland de aktiva hudvårdsingredienserna. Retinol är ett vitamin med mycket små molekyler som gör att vitaminet kan ta sig igenom hudbarriären och nå djupt ned i huden. Tack vare detta kan retinol ge bättre resultat på huden än vad hudvårdsingredienser som endast jobbar på hudytan kan. Retinol beskrivs ofta som en cell-kommunikativ ingrediens eftersom det kommunicerar till cellerna att bete sig som om de vore nya.

Retinol är en extremt effektiv ingrediens som varsamt bör vänjas in i huden. Det räcker med en låg koncentration av retinol i produkten för att skapa resultat. Inom Europa får hudvårdsprodukter med upp till 1% retinol säljas. Det finns flera former av retinol. De starkaste är receptbelagda varianter, men det finns såklart ett stort utbud av hudvårdsprodukter med retinol i varierande styrka. Om du har känslig hud kan det vara bra att rådgöra med en hudterapeut innan.

Vilken effekt har retinol?

Retinol är omtyckt tack vare dess många positiva effekter på huden, både förebyggande och reparerande. Retinol kan ha följande positiva effekter på huden:

  • Åldersförebyggande. Förhindrar hudens åldrande genom att få åldrande celler att bete sig som ny, unga celler. Detta leder till en förbättrad och föryngrad hudstruktur.
  • Reducerar pigmenteringar och ärr. Retinol har en uppljusande effekt vilket hjälper till att jämna ut hudtonen.
  • Ökar lystern och fastheten i huden. Cellomsättningen ökar vilket för att det översta hudlagret ersätts och huden får nytt liv.
  • Förebygger akne. Retinol gör huden mindre oljig och minskar talgproduktionen vilket leder till färre finnar och plitor. Dessutom är retinol antibakteriellt vilket minskar risken för att aknebakterier ska kunna angripa huden.

Så använder du retinol

Retinol är en kraftig ingrediens och det är viktigt att du vänjer in huden. Börja långsamt och använd maximalt 3 gånger i veckan till en början för att sedan gå över till daglig användning. I början kan huden bli röd och torr av retinol, men det brukar försvinna när huden anpassat sig. Det är inte ovanligt att huden fjällar första gången retinol används. Om huden blir mycket irriterad eller om symptomen är långvariga bör en hudterapeut eller hudläkare rådfrågas. Tänk på att inte använda för många aktiva ingredienser samtidigt som du vänjer inte huden med retinol.

Gravida och ammande kvinnor bör inte använda produkter med retinol. Personer med mycket känslig och torr hud eller med rosacea bör också undvika retinol.