Ojämn hudton, pigmenteringar och ärr

Ojämn hudton, pigmenteringar och ärr

Ojämn hudton, pigmentförändringar, hormonfläckar, melasma och hyperpigmentering är alla namn på ett vanligt förekommande hudproblem. Oftast är det ojämna hudfläckar som är mörkare än övriga huden. De förekommer framför allt i ansiktet på överläppen, i pannan och på kinderna. De kan även förekomma på andra delar av kroppen som exempelvis på händerna. Ojämn hudton kan även bero på ärr, framför allt akneärr.

Pigmenteringar och solskador

Solen kan ge en vacker solbränna, men även solskador i form av pigmentfläckar eller i värsta fall hudcancer. Pigmentfläckar, även kallat hyperpigmentering, är en överproduktion av melanin. Det kan bero på för mycket solande eller hormoner eller en kombination av dessa. Många gravida kvinnor får pigmentfläckar på grund av hormonförändringarna. Vid vissa mediciner och preventivmedel kan de mörka fläckarna dyka upp. Även ålder och gener spelar roll. Fläckarna kan dels förekomma som enskilda fläckar eller som ett mer utbrett parti (melasma). Det är vanligast att de förekommer i ansiktet. Pigmentfläckarna är inte farliga, men många upplever den ojämna hudtonen som jobbig och ful eftersom det ofta är i ansiktet. Det går att behandla och framför allt förebygga fläckarna.

Behandling av pigmenteringar

Det finns inga mirakelkurer utan det tar ofta lång tid att behandla pigmentfläckar. Det kräver tålamod och bra produkter. Det går att göra olika behandlingar, bland annat kemisk peeling och ljusbehandlingar, hos specialiserade hudkliniker. Det finns även många produkter du kan använda för hemmabruk. C-vitamin är en ingrediens som ofta används för att behandla pigmenteringar. C-vitaminet har en uppljusande effekt vilket gör att det successivt bleker fläckarna. Dessutom skyddar c-vitamin mot solens skadliga strålar vilket hjälper till att motverka att nya fläckar ska dyka upp. Även retinol, niacinamide och AHA-syror är bra vid behandling av ojämn hudton.

För att förebygga att pigmentfläckarna, framför allt om du haft dem tidigare, bör du:

  • Alltid ha hög solskyddsfaktor, även under vinterhalvåret.
  • Undvika starkt solljus. Vistas inte i solen mitt på dagen då den är som starkast.
  • Sola inte solarium.

Ärr

Ojämn hudton kan även orsakas av ärr, framför allt akneärr. Akne kan lämna märken och ärr flera år efter att själva aknen har försvunnit. Det kan visa sig i form av röda ärr, men även som pigmentfläckar och ojämn hud. För att behandla akneärr är det viktigt att aknen har läkt först.

En ingrediens som har bra effekt på akneärr är hyaluronsyra. Hyaluronsyra är namnet till trots ingen syra, utan en slags sockerart som används i hudvård. Denna ingrediens har reparerande funktioner vilket passar bra på skadad hud. Även olika syror, bland annat AHA-syra, kan ha bra effekt på ärr från akne. För kraftigare behandling måste du gå till en hudläkare eller hudklinik. Mer avancerade behandlingar inkluderar bland annat IPL, laser och kemisk peeling.