Förstorade porer

Förstorade porer

Förstorade eller vidgade porer är ett mycket vanligt hudproblem som förekommer framför allt i mitten av ansiktet, exempelvis på kinderna, näsan och i pannan. Förstorade porer är ett kosmetiskt problem då många inte gillar “hålen” i huden. Det är dock helt ofarligt med förstorade porer och det ger varken klåda eller smärta. Porerna är livsnödvändiga bland annat för att kroppen ska kunna reglera temperaturen, svettas och renas.

Orsakar till förstorade porer

Att porerna upplevs som större eller vidgade kan bero på flera olika orsaker och varierar från olika personer. Hormonell obalans, ökad talgproduktion, sol, rökning, kost och åldrande kan påverka porernas utseende. Fet hud är mer benägen att få förstorade porer än en torr hud. Detta på grund av talgproduktionen i huden som i sin tur beror på hormonerna. I puberteten, i klimakteriet samt vid annan form av hormonell obalans i kroppen tenderar talgproduktionen att öka. Yttre faktorer som sol, temperatur och rökning har också negativ effekt på huden. Även hudens åldrande påverkar porernas utseende. När huden åldras förlorar den sin elasticitet vilket bland annat leder till förstorade porer.

Behandling

Det går inte att bli av med eller förminska porerna, men med rätt produkter går det att få porerna att se mindre ut. Niacinamid är den hudvårdsingrediens som oftast nämns i samband med förstorade porer. Den både förebygger och behandlar genom att få porerna att dra ihop sig och ge ett intryck av att vara mindre. BHA-syra är ytterligare en ingrediens som rekommenderas ofta. Det är även viktigt med en bra rengöring anpassad efter din hudtyp. Det finns behandlingar hos hudvårdskliniker.