Allmänt om aktiva hudvårdsingredienser

Allmänt om aktiva hudvårdsingredienser

Aktiv hudvård och aktiva hudvårdsingredienser har blivit allt populärare de senaste åren i takt med att svenskars intresse för hudvård ökar. Retinol, c-vitamin, BHA-syra och mycket med. Vad är egentligen aktiv hudvård och vad är skillnaden mellan alla dessa aktiva produkter? Här reder vi ut vad aktiv hudvård innebär.

Aktiv hudvård beskrivs även som resultatinriktad hudvård eller avancerad hudvård. Denna innebär att hudvårdsingredienserna har en bevisad positiv effekt på huden. Hudvårdsprodukter går djupare ned i huden och ger en bättre effekt. Det ställs särskilt höga krav på hudvård med aktiva ingredienser. Dessa är framställda för att behandla hudproblem som exempelvis pigmentering och förebyggande åldrande. Det gäller dock att veta vilken ingrediens som passar just din hud och dina hudproblem.

Om du nyligen börjat använda hudvårdsprodukter med aktiva ingredienser kan det vara klokt att hålla dig till ett om samma märke, gärna samma serie till och med. Ofta har varje serie produkter som kompletterar varandra. Det går att använda sig av aktiva produkter från olika hudvårdsmärken, men det är bäst att rådgöra med en hudterapeut innan eftersom vissa produkter från olika märken inte bör kombineras. Produkter med aktiva ingredienser är mer resultatinriktade och kan ha en fantastisk effekt på din hud och hudstruktur. Däremot räcker det inte med att använda bra hudvårdsprodukter, de måste även vara rätt för din hud. Nedan följer en överblick över de vanligaste aktiva hudvårdsingredienserna:

Retinol, som även kallas Vitamin A, är en superingrediens inom hudvård. Retinol är cell-kommunikativ och boostar cellernas omsättning vilket gör att nya hudceller snabbare kommer upp. Detta gör att rynkor och pigmentförändringar i huden minskar och förhindras. Retinol är extremt kraftigt vilket gör att du måste successivt vänja in huden. Det är inte ovanligt att huden blir röd och fjällar. Det är viktigt att följa anvisningarna på produkten. Endast produkter med upp till 1% retinol får säljas inom EU. Om du är gravid, ammar eller har mycket torr och känslig hud bör inte använda produkter med retinol.

Vitamin C, som även kallas askorbinsyra, är en populär ingrediens i serum och är ett bra komplement till vanligt solskydd. C-vitamin ökar kollagenmängden, ger huden spänst kan hjälpa till att bleka pigmenteringar och ger även en vacker lyster i hyn.

Niacinamide är en populär aktiv ingrediens i asiatisk hudvård tack vare dess uppljusande effekter på huden. Det är en aktiv form av vitamin B3 som förbättrar hudens spänst och gör att porerna upplevs som mindre. Niacinamide är även antiinflammatoriskt och används för att behandla akne.

AHA, BHA och PHA-syror är bara några av många syror som finns i resultatinriktad hudvård. De olika syrorna har olika funktioner och används på olika sätt. AHA är ett samlingsnamn där bland annat mjölksyra och glykolsyra ingår. BHA-syra är oftast salicylsyra. AHA och BHA är en kemisk peeling där översta hudlagret exfolieras. Syror används bland annat för mot förstorade porer, akne och pigmentfläckar. Syror bör användas med försiktighet, framför allt under sommaren, eftersom huden blir mer ljuskänslig. PHA är en mildare variant.

Peptider och vitamin E är några andra vanligt förekommande aktiva hudvårdsingredienser.